Ryhmänohjaaja tukenasi, apunasi ja turvanasi
Opiskelijat on jaettu perusryhmiin eli luokkiin, joilla jokaisella on oma ryhmänohjaajansa. Ryhmänohjaaja on tukenasi, apunasi ja turvanasi koko opintojen ajan kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Hän seuraa ja valvoo opintoryhmänsä opintoja, työjärjestystä, valintoja, kurssi- ja opintopistekertymää, koulumenestystä ja poissaoloja.
Ryhmänohjaajat ja kotiluokat
1a Anne Mäntynen 206
1b Antti-Ville Hurskainen 315
1c Anni Kinttu 205
1d Minna Kinnunen 208
1e Sari Husso 312
1ib Reetta Kihlström 102
2a Piritta Kokkonen 211
2b Hanna-Kaisa Eronen 103
2c Minna Goran 317
2d Tanja Eskelinen 316
2e Mikko Immonen 314
2ib Minna Iivarinen 204
3a Sirpa Frondelius 209
3b Esko Mielonen 101
3c Sampo Paakkinen 319
3d Jari Lemmetty 313
3e Seija Heliö 318
3ib Virpi Hassinen 210
4a Tarja Gröhn 207
Ryhmänohjaajan tehtävät:
• Perehtyä ryhmänohjauksen sisältöihin ja pitää ro-tuokiot sisältöjen mukaisesti yhdessä luokan puheenjohtajan kanssa.
• Perehdyttää lukuvuoden alussa uudet opiskelijat lukion työskentelytapoihin sekä koulun käytäntöihin.
• Seuraa opiskelijoidensa kurssi-/opintopistekertymää, opintojen edistymistä sekä opintomenestystä ja opiskelijan oman opiskelusuunnitelman toteutumista.
• Tiedottaa ajankohtaiset asiat.
• Valvoo poissaolot sekä tarkistaa poissaoloselvitykset.
• Haastattelee henkilökohtaisesti ryhmänsä opiskelijat vähintään kerran lukuvuodessa.
• Pitää yhteyttä koteihin ja osallistuu luokkansa vanhempainiltoihin.
• Toimii yhteistyössä aineenopettajien, opinto-ohjaajien ja muun opiskelijahuoltohenkilöstön kanssa.
• Ohjaa ryhmäänsä erilaisissa koulun tapahtumissa, kuten potkukonvassa, penkkareissa, muissa juhlissa ja retkillä.
Hyvä luokkahenki edesauttaa viihtyvyyttä ja myönteistä työskentelyilmapiiriä. Niiden luomisessa ryhmänohjaajan lähimpinä avustajina toimivat luokan valitsemat luottamushenkilöt puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.
Opinto-ohjaaja – tukena opintojen suunnittelussa
Kun suunnittelet opiskeluasi ja elämääsi, ovat tukenasi Lyseon opinto-ohjaajat. Heidät tavoitat ensimmäisen kerroksen Koskikadun puoleisessa päädyssä sijaitsevista työhuoneista. Opinto-ohjauksen keskeisin muoto on Lyseossa henkilökohtainen ohjaus, johon kannattaa varata aika etukäteen. Ajan voit varata ottamalla yhteyttä opoosi esimerkiksi Wilmalla tai henkilökohtaisesti sopimalla. Ohjaukseen voit tulla myös aikaa varaamatta. Lukion opinto-ohjaus perustuu pitkälti opiskelijan oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen. Tule siis rohkeasti opon juttusille. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi kaikilla luokka-asteilla järjestetään opinto-ohjaustunteja, joilla käsitellään muun muassa ainevalintoihin, jatko-opintoihin ja työelämään liittyviä aiheita. Opinto-ohjaukseen kuuluvat myös olennaisena osana ryhmäohjaukset, vierailijat sekä vierailut eri oppilaitoksiin ja alan messuille. Järjestämme Lyseossa myös omat jatko-opintomessut tammikuun alussa. Opinto-ohjauksen olennainen osa on tulevan jatko-opiskelupaikkasi ja työurasi pohtiminen.
Kaiken muun annin lisäksi saat opinto-ohjauksesta neljä opintopistettä. Muistathan, että kyse on pakollisista opintojaksoista, joten sinun on osallistuttava opinto-ohjaukseen tämänkin takia aktiivisesti. Lyseon opinto-ohjaajat Anu Kotilainen ja Mikko Varis ohjaavat kaikkia lyseolaisia ja opinto-ohjaaja Mika Levy ib-linjalla opiskelevia lyseolaisia. Ensisijaisesti luokat 1a, 1b, 1c, 2a, 2b sekä 3a, 3b ja 3c ovat Anun ohjauksessa ja luokat 1d, 1e, 2c, 2d ja 2e sekä 3d ja 3e Mikon ohjauksessa. Neljännen vuoden opiskelijat jatkavat aiemman oponsa ohjauksessa. Luokkien 1ib, 2ib ja 3ib opinto-ohjaaja on Mika Levy.
Anun tavoitat numerosta 050 338 1872 ja Mikon numerosta 050 330 6319 ja sähköpostiosoitteista anu.kotilainen@edu.joensuu.fi ja mikko.varis@edu.joensuu.fi. Mikan tavoitat numerosta 050 441 0233 sekä sähköpostista mika.levy@edu.joensuu.fi.
Opiskelijatutorit ykkösten rinnalla
Ohjaustoiminnan merkittävinä tukihenkilöinä toimivat myös opiskelijatutorit. Tutorit ovat oman koulumme kakkosluokkalaisia, jotka ohjaavat ja tukevat parhaansa mukaan koulumme tulokkaita lukio-opiskelun saloihin. Varsinkin ensimmäisten kouluviikkojen aikana opiskelijatutoreiden tuokioita järjestetään useita. Tutorit auttavat koulun käytänteisiin perehtymisessä sekä huolehtivat ryhmäyttämisestä. Tutoreiden puoleen voit kääntyä koska tahansa.
Tutorit 2023-2024
1A Anne Mäntynen
Gorski Meri
Hassinen Erika
Heikkilä Veera
Jalkanen Niko
1B Antti-Ville Hurskainen
Eronen Sofia
Hirvonen Essi
Jokinen Neea
Kuivalainen Santeri
1C Anni Kinttu
Ikonen Siiri
Käräjähonka Jere
Lyytikäinen Vilma
Mecklin Milla
1D Minna Kinnunen
Ojalehto Matias
Pölönen Amanda
Räsänen Heidi
Sarkkinen Maiju
1E Sari Husso
Kuvaja Meeri
Tammiruusu Veera
Tiihonen Elmeri
Toivanen Totti
1IB ro Reetta Kihlström
Anna Makarevich
Elizaveta Bugaenko
Elena Izotova
Bärna Ela
Noora Tiilikainen
Olesia Agapova
Joosep Ristlaan
Koulusihteeri apunasi käytännön asioissa
Koulumme kanslia on opiskelijoiden asiointia varten avoinna ma–to kello 9.00–15.00 ja pe 9.00– 14.00 (asioinnissa on tauko kello 11.00–12.40). Koulusihteerimme Päivi Jalkanen auttaa sinua erilaisissa opiskeluelämän käytännön asioissa.
Koulusihteeri kirjaa myös muualla suoritetut ja lukio-opiskeluna hyväksyttävät opinnot, sen jälkeen kun rehtori on ne ensin hyväksynyt.
Hoidathan asiasi aina ajoissa!
Tuki- ja erityisopetusta tarpeen mukaan
Tukiopetusta annetaan lyseolaisille aina tilanteen niin vaatiessa, mutta siitä on aina erikseen sovittava kyseisen opettajan ja rehtorin kanssa. Tukiopetuksella halutaan tukea hyvää oppimista. Jos koet olevasi syystä tai toisesta tukiopetuksen tarpeessa, kysy sitä rohkeasti opettajaltasi! Käytettävissäsi ovat erityisopettajamme Miia Laurilan asiantuntemus ja palvelut. Käänny erityisen tuen tarpeessa ja mahdollisissa oppimisvaikeuksissa rohkeasti hänen puoleensa. Miia on tavattavissa lyseolaisia varten maanantaisin ja tiistaisin. Miian tavoitat puhelinnumerosta 046 922 6129 ja s-postiosoitteesta miia.laurila@edu.joensuu.fi.
Opiskelijahuollon palvelut
Lukion opiskelijahuollolla tarkoitetaan sekä yhteisöllistä että yksilökohtaista opiskeluhuoltoa. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on osa oppilaitoksen toimintakulttuuria ja toimia, joilla edistetään opiskelijoiden osallisuutta, oppimista, hyvinvointia ja terveyttä. Lisäksi edistetään ja seurataan opiskeluyhteisön hyvinvointia sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä.
Yhteisöllisen opiskelijahuollon lähtökohtana on opiskelijan ja huoltajien osallisuus ja kuulluksi tuleminen. Yhteisöllisten toimintatapojen kehittämisessä otetaan huomioon yhteistyö myös kunnan muiden nuorten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävien viranomaisten ja toimijoiden kanssa.
Lukion yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä vastaa opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmään kuuluvat rehtori, opinto-ohjaajat, erityisopettaja, terveydenhoitaja, koulupsykologi, kuraattori, opettajien/ryhmänohjaajien edustaja ja opiskelijoiden edustaja.
Yksilökohtaisella opiskelijahuollolla tarkoitetaan opiskelijalle annettavia opiskeluhuollon palveluja, joita ovat opiskeluterveydenhuolto, opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä yksittäistä opiskelijaa koskeva monialainen opiskeluhuolto. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tehtävänä on edistää opiskelijan hyvinvointia, terveyttä ja opiskelukykyä sekä tunnistaa näihin ja opiskelijan elämäntilanteeseen liittyviä yksilöllisiä tarpeita. Tavoitteena on myös varhaisessa vaiheessa ehkäistä ongelmia ja huolehtia tarvittavan tuen järjestämisestä.
SiunSoten alaisen opiskelijahuoltohenkilöstön (terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi) sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@siunsote.fi
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on opiskelijan terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn seuranta ja edistäminen. Opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaavat terveydenhoitajat Marimaiju Smolander-Pulkkinen (ti-pe) ja Anni Onttonen (maanantaisin, vain akuutit tapaukset). Tilat löytyvät rakennuksesta 1A, 1. kerroksesta käytävän päädystä. Vastaanotot toimivat ajanvarauksella, ajan voi varata kätevästi verkkoajanvarauksella Siun Soten verkkosivuilta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/
Terveydenhoitajiin voi olla yhteydessä myös Wilman kautta tai soittamalla 013 330 5897, 050 356 5897/ txt/ WhatsApp.
Terveydenhoitajat auttavat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä pulmissa.
Opiskeluterveydenhuollon palveluja ovat muun muassa:
- Terveystapaamiset ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Tätä varten opiskelija täyttää sähköisen terveyskyselyn Medinet- palvelussa (http://medinet.pohjoiskarjala.net/index.html), jonne kirjautumista varten tarvitaan pankkitunnukset/ mobiilivarmenteen.
- `Huoli terveydestä`- vastaanotto, yksilöllisen tarpeen mukainen terveysneuvonta
- Puolustusvoimien ennakkoterveystarkastukset joensuulaisille kutsuntaikäisille
- Seksuaaliterveysneuvonta, sukupuolitautitestilähetteet, ehkäisyn aloitukset.
- Matkailijoiden rokotusneuvonta ja tehosterokotukset, influenssarokotukset
- Ensiapu tapaturmatilanteissa
Koululääkärin vastaanotolle tapahtuva ajanvaraus tapahtuu terveydenhoitajan kautta. Koululla ei ole lääkärin sairausvastaanottoa. Sairaustapauksissa ajanvaraus lääkärille tapahtuu oman terveysaseman/ päivystysavun kautta.
HUOM. Asiakasmaksulain muutoksen myötä 1.7.2021 alkaen myös opiskeluterveydenhuollon peruuttamattomasta vastaanottokäynnistä 18 vuotta täyttäneille asiakkaille lähetetään sakkomaksu (50,80€). Huolehdithan siis, että tulet varatulle ajallesi tai peruutat ajan, mikäli sinulla tulee este.
Koulupsykologi ohjaa, neuvoo ja tukee lukiolaisia hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Esimerkkejä aiheista joiden tiimoilta voit tulla juttelemaan psykologin kanssa.
-
- stressinhallinta, väsymys, uupuminen
- ahdistuneisuus
- jännittäminen
- ihmissuhdeasiat, yksinäisyys
- masentuneisuus tai muut mielenterveyteen liittyvät pulmat
- elämänhallintaan liittyvät pulmat
- äkilliset elämänmuutos- tai kriisitilanteet
- huoli tulevaisuudesta
- oppimisvaikeudet
- muu huoli josta haluat tulla juttelemaan kanssani – älä jää yksin murehtimaan!
Koulupsykologin työhön kuuluu opiskelijan tuki- ja ohjauskäynnit, henkilökunnan konsultointi, neuvottelut sekä yhteistyö nuoren lähiverkoston kanssa ja ohjaus tarvittavien palveluiden pariin. Opiskelijalla on oikeus saada tapaaminen kuraattorin tai psykologin kanssa 7 koulupäivän sisällä ja kiireellisissä asioissa samana tai seuraavana päivänä.
Psykologi Jari Saksa on tavattavissa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin, 1A rakennus huone 103, terveydenhoitajan huoneen vieressä.
Yhteydenotot ja ajanvaraukset Wilman tai WhatsAppin kautta tai soittamalla, puh 013 330 5871 tai 050 432 7112. Sähköpostiosoite jari.saksa@siunsote.fi
Kuraattori työskentelee oppilaitoksissa sosiaalialan asiantuntijana. Hänen tehtävänsä on tukea opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia. Kuraattori järjestää tarvittavaa tukea, ohjausta ja neuvontaa opiskelijoille, heidän lähipiirilleen ja opettajille. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Kuraattori tarjoaa keskusteluapua erilaisissa elämän pulmatilanteissa, kuten
-
- opiskeluun liittyvät huolet
- uupuminen, väsymys ja stressinhallinta
- jännittäminen, ahdistuneisuus ja masentuneisuus
- elämänhallinnan pulmat; päivärytmi, uniongelmat, asioiden hoitaminen yms.
- ongelmat perheessä tai kaveripiirissä
- itsenäistyminen ja asuminen
- talousneuvonta ja kelan tukien hakeminen
- jokin muu huoli, joka painaa mieltäsi ja haluat puhua jonkun kanssa
Kuraattori Mari Aspa on tavattavissa koulullasi pääsääntöisesti ti-pe rakennus 3B, 4. kerros, tila 3F408.
Yhteydenotot ja ajanvaraus Wilmassa tai WhatsAppilla.
Puh. 013 330 5952 tai 050 440 8234.
Opintotukea säännöllisesti opiskeleville
Lukiolainen voi saada valtiolta opintotukea, jota anotaan Kansaneläkelaitoksen Opintotukikeskukselta. Se koostuu opintorahasta, yleisestä asumistuesta ja opintolainasta. Lisäksi opiskelija voi saada koulumatkatukea ja oppimateriaalilisää. Tarkempia tietoja tuen saamisen perusteista sekä euromääristä saat Kelan nettisivuilta tai Kelan toimistoista, koulusihteeriltä tai opinto-ohjaajilta. Opintotuen hakukaavakkeita voit tulostaa Kelan internet-sivuilta, tai niitä voi noutaa Kelan toimistoista tai koulun kansliasta. Opintotukea voi hakea myös suoraan Kelan internet-sivujen kautta www.kela.fi/asiointi. Opintotukea voit saada vain asianomaisen koulutuksen normaalikestoa vastaavaksi ajaksi (lukiossa tällä hetkellä kolme vuotta). Yhden vuoden ylitys on mahdollista vain erityisen pätevästä syystä. Se on anottava erikseen (esimerkiksi 4. vuoden opiskelija, sairaus jne.). Opintotukea ei myönnetä opiskelijalle, joka ei osallistu säännöllisesti koulutukseen. Opintotukea ei myöskään myönnetä opiskelijalle, joka on oikeutettu lapsilisälain mukaiseen lapsilisään, poikkeuksena asumistuki ja opintorahan oppimateriaalilisä.
JelloLukuvuosi 2023-202411.5.2022