Ylioppilastutkinto

Kohti valkolakkia

Val­ko­lak­ki ja Gau­de­a­mus igi­tu­rin ka­jaut­ta­mi­nen al­ka­vat jo hil­jal­leen siin­tää abien mie­lis­sä. Meil­lä Ly­se­os­sa pi­de­tään abeis­ta hy­vää huol­ta. Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia kä­si­tel­lään use­aan ot­tee­seen pit­kin luku­vuot­ta reh­to­rin ja opo­jen jär­jes­tä­mis­sä abi­val­men­nuk­sis­sa.

Lu­ki­on opis­ke­lu täh­tää yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­seen. Yli­op­pi­las­koe on lu­ki­o­lai­sen kyp­syys­koe. Sen suo­rit­ta­mi­nen an­taa opis­ke­li­jal­le mah­dol­li­suu­den ha­keu­tua mi­hin jat­ko-opin­toi­hin ta­han­sa.

Yli­op­pi­las­tut­kin­non ra­ken­ne on muut­tu­nut ke­vään 2022 tut­kin­to­ker­ras­ta al­ka­en. Jos olet aloit­ta­nut yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­sen en­nen ke­vät­tä 2022, niin yli­op­pi­las­tut­kin­too­si kuu­luu vä­hin­tään nel­jä ko­et­ta. Äi­din­kie­les­sä ja kir­jal­li­suu­des­sa jär­jes­tet­tä­vä koe on kai­kil­le pa­kol­li­nen. Kol­me muu­ta pa­kol­lis­ta ko­et­ta va­lit­set ryh­mäs­tä, jo­hon kuu­lu­vat ruot­sin koe (toi­nen ko­ti­mai­nen kie­li), vie­raan kie­len koe, ma­te­ma­tii­kan koe ja re­aa­li­ai­neis­sa jär­jes­tet­tä­vä koe. Vä­hin­tään yh­den pa­kol­li­sis­ta ko­keis­ta on ol­ta­va ta­sol­taan vaa­ti­vam­pi, joko A-ta­son kie­li tai pit­kä ma­te­ma­tiik­ka.

Ai­kai­sin­taan ke­vääl­lä 2022 yli­op­pi­las­tut­kin­non aloit­ta­neet te­ke­vät vä­hin­tään vii­si ko­et­ta. Äi­din­kie­len ja kir­jal­li­suu­den ko­keen li­säk­si va­li­taan vä­hin­tään kol­me muu­ta ryh­mäs­tä, jo­hon kuu­lu­vat ruot­sin kie­li (toi­nen ko­ti­mai­nen kie­li), vie­raan kie­len koe, ma­te­ma­tii­kan koe ja re­aa­li­ai­neis­sa jär­jes­tet­tä­vä koe. Vii­den­nen ko­keen ko­ke­las voi va­li­ta va­paas­ti, esi­mer­kik­si toi­sen re­aa­li­ai­neen ko­keen tai vie­raan kie­len.  Vä­hin­tään yh­den pa­kol­li­sis­ta ko­keis­ta on ol­ta­va ta­sol­taan vaa­ti­vam­pi, joko A-ta­son kie­li tai pit­kä ma­te­ma­tiik­ka. Lue li­sää tut­kin­to­uu­dis­tuk­ses­ta.

Opis­ke­li­jal­la on oi­keus osal­lis­tua tut­kin­non ko­kee­seen, kun hän on en­nen ko­kee­seen osal­lis­tu­mis­ta opis­kel­lut lu­ki­o­lain tun­ti­jako­pää­tök­sen mu­kai­set pa­kol­li­set kurs­sit/opin­to­jak­sot ai­nees­sa, jon­ka ko­kee­seen hän osal­lis­tuu. Sel­lai­sen re­aa­li­ai­neen ko­kee­seen, jos­sa ei ole yh­tään pa­kol­lis­ta kurs­sia/opin­to­jak­soa, opis­ke­li­ja voi osal­lis­tua opis­kel­tu­aan kak­si ai­neen kurs­sia/opin­to­jak­soa. Yh­del­lä tut­kin­to­ker­ral­la jär­jes­te­tään kak­si re­aa­li­ai­nei­den koe­päi­vää. Toi­se­na koe­päi­vä­nä jär­jes­te­tään psy­ko­lo­gi­an, fi­lo­so­fi­an, his­to­ri­an, fy­sii­kan ja bi­o­lo­gi­an ko­keet sekä toi­se­na koe­päi­vä­nä jär­jes­te­tään us­kon­non, elä­män­kat­so­mus­tie­don, yh­teis­kun­ta­opin, ke­mi­an, maan­tie­teen ja ter­veys­tie­don ko­keet.

Ko­ke­las voi osal­lis­tua yh­te­nä koe­päi­vä­nä vain yh­den re­aa­li­ai­neen ko­kee­seen. Si­ten ko­ke­las voi suo­rit­taa yh­del­lä tut­kin­to­ker­ral­la enin­tään kak­si re­aa­li­ai­neen ko­et­ta. Tut­kin­toa ha­jaut­ta­mal­la ko­ke­las voi ha­lu­tes­saan osal­lis­tua use­am­man re­aa­li­ai­neen ko­kee­seen. Ma­te­ma­tii­kas­sa, ruot­sis­sa ja vie­raas­sa kie­les­sä jär­jes­te­tään vaa­ti­vuu­del­taan kah­den eri ta­son mu­kai­set ko­keet: pit­kä (A) ja ly­hyt (B) ma­te­ma­tiik­ka, pit­kä (A) ja kes­ki­pit­kä (B) ruot­si sekä pit­kä (A) ja ly­hyt (C) vie­ras kie­li. Niis­tä voit va­li­ta kum­paan osal­lis­tut. Pit­kän oppi­mää­rän lu­ki­ja voi kir­joit­taa myös ly­hy­en oppi­mää­rän ko­keen. Ruot­sis­ta, jota on opis­kel­tu B-kie­le­nä, voi suo­rit­taa A-ta­son ko­keen.

Pa­kol­lis­ten ko­kei­den li­säk­si voit osal­lis­tua yh­teen tai use­am­paan yli­mää­räi­seen ko­kee­seen, esi­mer­kik­si mui­hin vie­rai­siin kie­liin, ma­te­ma­tiik­kaan tai re­aa­li­ai­neen ko­kee­seen. Yli­op­pi­las­ko­keet tu­lee suo­rit­taa enin­tään kol­me­na pe­räk­käi­se­nä tut­kin­to­ker­ta­na (esi­mer­kik­si toi­sen vuo­den ke­vät, kol­man­nen vuo­den syk­sy, kol­man­nen vuo­den ke­vät). Yli­op­pi­laak­si voit siis val­mis­tua syk­syl­lä tai ke­vääl­lä. Yli­op­pi­laak­si pää­syn edel­ly­tyk­se­nä on, että opis­ke­li­ja on suo­rit­ta­nut asi­an­mu­kai­ses­ti ja täs­sä op­paas­sa ai­em­min mai­ni­tul­la ta­val­la vä­hin­tään 75 lu­ki­o­kurs­sia/150 opin­to­pis­tet­tä.

Jos ha­lu­at pääs­tä yli­op­pi­laak­si ke­vään juh­las­sa, on si­nun suo­ri­tet­ta­va lu­ki­on oppi­mää­rään kuu­lu­vat kurs­sit huh­ti­kuun lop­puun men­nes­sä (”Va­puk­si val­mis­ta”). Jos taas täh­täin on syk­syn juh­lis­sa (pi­de­tään yleen­sä vii­mei­se­nä arki­päi­vä­nä en­nen it­se­näi­syys­päi­vää), on lu­ki­on oppi­mää­rän ol­ta­va suo­ri­tet­tu­na loka-mar­ras­kuun vaih­tees­sa.

Yli­op­pi­las­tut­kin­non koe­teh­tä­vät laa­di­taan tun­ti­ja­os­sa mai­nit­tu­jen pa­kol­lis­ten tai sy­ven­tä­vien kurs­sien/opin­to­jak­so­jen oppi­mää­rien mu­kai­ses­ti. Ku­kin opet­ta­ja pe­reh­dyt­tää opis­ke­li­jat tar­kem­min oppi­ai­neen­sa yli­op­pi­las­ko­keen ra­ken­tee­seen.

Arvostelu

Oman kou­lun opet­ta­jat ar­vos­te­le­vat ko­keet alus­ta­vas­ti. Lo­pul­li­sen ar­vos­te­lun an­taa yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­ta. Ko­keis­ta an­net­ta­vat arvo­sa­nat ja nii­tä vas­taa­vat pis­te­mää­rät ovat seu­raa­vat:
Lau­da­tur (L=7 p.), Exi­mia cum lau­de ap­pro­ba­tur (E=6 p.), Mag­na cum lau­de ap­pro­ba­tur (M=5 p.), Cum lau­de ap­pro­ba­tur (C=4 p.), Lu­ben­ter ap­pro­ba­tur (B=3 p.), Ap­pro­ba­tur (A=2 p.), Im­pro­ba­tur (I=0p.).

Jos en­nen ke­vät­tä 2022 yli­op­pi­las­tut­kin­non aloit­ta­neel­la ko­ke­laal­la yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ten pa­kol­li­sis­ta ko­keis­ta tu­li­si yksi hy­lät­ty arvo­sana, on hä­nel­lä mah­dol­li­suus pääs­tä yli­op­pi­laak­si kom­pen­saa­ti­on avul­la. Hy­lät­ty arvo­sa­nan voi olla i+, i, i- tai i–. Hy­väk­sy­tyis­tä ko­keis­ta ko­ke­las saa kom­pen­saa­ti­o­pis­tei­tä edel­lä esi­te­tyn mu­kai­ses­ti. Ylei­seen kom­pen­saa­ti­oon vaa­di­taan kom­pen­saa­ti­o­pis­tei­tä seu­raa­vas­ti: i+ 12p. , i 14p. , i- 16p. , i– 18p. Huo­mi­on ar­vois­ta on, että yli­mää­räi­set ko­keet aut­ta­vat kom­pen­saa­ti­o­pis­tei­den ke­rää­mi­ses­sä, jo­ten nii­tä kan­nat­taa suo­rit­taa mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan. Yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­ta te­kee kom­pen­saa­ti­on au­to­maat­ti­ses­ti. Ai­kai­sin­taan ke­vääl­lä 2022 yli­op­pi­las­tut­kin­non aloit­ta­vil­la yh­den tut­kin­toon vaa­dit­ta­van hy­lä­tyn ko­keen voi saa­da hy­väk­sy­tyk­si muis­ta tut­kin­toon vaa­dit­ta­vis­ta ko­keis­ta saa­ta­vien vä­hin­tään 10 kom­pen­saa­ti­o­pis­teen avul­la. Kom­pen­saa­ti­o­pis­tei­tä saa täs­sä ta­pauk­ses­sa vain nel­jäs­tä tut­kin­toon vaa­dit­ta­vas­ta hy­väk­sy­tys­tä ko­kees­ta.

Ylioppilastutkintotodistus ja päättötodistus käsi kädessä

Ko­ke­laal­le, joka on suo­rit­ta­nut hy­väk­sy­tys­ti pa­kol­li­set ko­keet ja joka saa lu­ki­on päät­tö­to­dis­tuk­sen, an­ne­taan yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tus. Jos ko­ke­las suo­rit­taa tut­kin­toa use­as­sa vai­hees­sa ja hän on eh­ti­nyt uu­sia jon­kin ko­keen en­nen to­dis­tuk­sen an­ta­mis­ta, mer­ki­tään to­dis­tuk­seen pa­ras arvo­sana.

Osallistumisoikeus, ilmoittautuminen, abivalmennus ja uusiminen

Yli­op­pi­las­tut­kin­toon voi osal­lis­tua ko­ke­las, joka asi­an­o­mai­ses­sa koe­ai­nees­sa on suo­rit­ta­nut lu­ki­on tun­ti­jaon mu­kai­set pa­kol­li­set kurs­sit. Eril­lis­pää­tök­sel­lä tut­kin­toon voi­daan hy­väk­syä myös lu­ki­on opis­ke­li­ja, jol­la reh­to­ri kat­soo ole­van riit­tä­vät edel­ly­tyk­set ko­kees­ta suo­riu­tu­mi­seen, vaikk­ei ao. ai­neen pa­kol­li­sia kurs­se­ja oli­si suo­ri­tet­tu. Reh­to­ri ja opot jär­jes­tä­vät yli­op­pi­las­tut­kin­toon osal­lis­tu­vil­le abi­val­men­nus­ta. Jo­kai­seen tut­kin­toon osal­lis­tu­van on ol­ta­va ak­tii­vi­ses­ti pai­kal­la ti­lai­suuk­sis­sa. Näis­sä ti­lai­suuk­sis­sa ja­e­taan eril­li­nen val­men­nus­ma­te­ri­aa­li yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­ses­ta. Ke­vään tut­kin­toon on il­moit­tau­dut­ta­va kir­jal­li­ses­ti vii­meis­tään 21.11. Syk­syn tut­kin­toon on il­moit­tau­dut­ta­va 23.5. men­nes­sä. Il­moit­tau­tu­mi­set ovat si­to­via. Yli­op­pi­las­tut­kin­non vii­si en­sim­mäis­tä ko­et­ta ovat il­mai­sia niil­le, jot­ka ovat aloit­ta­neet lu­ki­on oppi­vel­vol­li­se­na syk­syl­lä 2021 tai sen jäl­keen. Mak­sut­to­mien ko­kei­den hy­lät­ty­jen arvo­sa­no­jen uu­sin­nat ovat mak­sut­to­mia. Mak­sut (kus­ta­kin mak­sul­li­ses­ta ko­kees­ta 34 €) mak­se­taan yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nal­le myö­hem­min il­moi­tet­ta­vaan erä­päi­vään men­nes­sä. Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa hy­lä­tyn ko­keen uu­si­mi­seen on käy­tet­tä­vis­sä kol­me seu­raa­vaa pe­räk­käis­tä tut­kin­to­ker­taa. Hy­väk­sy­tyn ko­keen arvo­sa­naa voi yrit­tää ko­rot­taa niin mo­nes­ti kuin ha­lu­aa il­man aika­ra­joi­tus­ta. Suun­nit­te­le opin­to­je­si kes­to ja yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin osal­lis­tu­mi­nen har­ki­ten ja pyri ar­vi­oi­maan tai­to­si re­a­lis­ti­ses­ti. Tu­lok­sen laa­tu on yli­op­pi­las­tut­kin­nos­sa tär­ke­äm­pi kuin no­peus.

Ylioppilastutkinnon koepäivät
Syksy 2023
Kevät 2024
Jel­loLuku­vuo­si 2023-202411.5.2022