Lukuvuoden näkymiä
Arvoisa lyseolainen,
tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta arvokkaassa koulussamme. Lukuvuonna 2020-2021 toimintaamme vaikuttaa muutto uusiin tiloihin Joensuun tiedepuistolla. Tilojen rakennus- ja muutostyöt ovat edenneet aikataulun mukaisesti ja tilojen tulisi olla valmiit 15.11.2020, jonka jälkeen niitä päästään varustamaan. Kevätlukukausi uusissa tiloissa alkaa 7.1.2021.
Tiedepuistolle tulevia tilojamme on ollut ideoimassa ja suunnittelemassa opetus- ja rakennusalan asiantuntijoiden lisäksi koko kouluyhteisömme ja Aikuislukion väki – kiitos kaikille ideoita esittäneille ja suunnitelmia kommentoineille. Tiloistamme tulee esteettiset, viihtyisät ja opiskeluun innostavat sekä täysin esteettömät. Oppimisympäristömme on ainutlaatuinen ainakin Suomen mittakaavasta katsottuna, n. 130 yritystä, valtion ja kunnan toimintoja, yliopisto ja ammatillista koulutusta kanssamme saman katon alla. Tällainen ympäristö antaa meille uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia mutta luo myös haasteita sujuvalle yhteiselolle. Tilamme eivät ole tarkasti rajattu tietylle alueelle vaan levittäytyvät useampaan eri rakennuskompleksin osaan. Tiloja yhdistävät käytävät ja aulat ovat niin meidän kuin muidenkin yhteiskäytössä. Vastaavasti myös piha-alueet ja ravintolat ovat kaikkien Tiedepuiston toimijoiden yhteiskäytössä. Kouluruokailu tapahtuu 1-rakennuksen Louhi-ravintolassa.
Tänä lukuvuonna siirrämme koulupäivää alkamaan viisi minuuttia myöhemmin ja päättymään viisi minuuttia aikaisemmin. Tämä mahdollistuu lyhentämällä ensimmäistä ja viimeistä välituntia. Muutos tehdään siksi, että siirtymiseen Tiedepuiston ja bussipysäkkien välille jää riittävästi aikaa, sillä useissa bussivuoroissa Tiedepuistoa lähin pysäkki on toistaiseksi torin ympäristössä tai Koskikadulla.
Pieniä muutoksia on tiedossa myös päättöviikon käytäntöihin, sillä kunkin kurssin viimeiseen tapaamiskertaan päättöviikolla on nyt varattu aikaa klo 8.05-13, jonka aikana voidaan kurssista riippuen tehdä koe ja sen jälkeen käydä läpi kokeen malliratkaisut, käydä arviointikeskusteluja, tehdä vierailuja tai jotakin muuta kurssiin liittyvää toimintaa. Tarkoitus on, että välillä käydään lounastamassa.
Covid-19 -pandemian leviämisen estotoimet aiheuttavat uusia käytäntöjä koulutyön toteuttamiseen. Jos sinulla on koronatartuntaan viittaavia oireita, niin ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja vältä kontaktia muihin ihmisiin – kouluun ei saa silloin tulla. Hihaan tai nenäliinaan yskiminen, käsien huolellinen peseminen ulos tai sisään mennessä, nenänniiston, yskimisen jälkeen ja aina ennen ruokailua, ovat tehokkaita tapoja ehkäistä tartuntojen leviämistä. Jokaisella meistä on myös oltava mahdollisuus pitää turvaväliä toiseen, ja sitä mahdollisuutta muiden tulee kunnioittaa. Joudumme myös miettimään arkisten rutiiniemme ja tapahtumiemme järjestämistä siten, että niistä ei tule ”viruslinkoja”. Saatamme myös nopeasti joutua tilanteeseen, jossa opiskellaan ja opetetaan etänä. Tämän vuoksi pidäthän omat valmiutesi, tietotekniset laitteesi ja yhteytesi hyvällä tasolla.
Jello julkaistaan pelkästään sähköisenä. Tällä paitsi säästetään hiukan metsää, niin myös mahdollistetaan monipuolisempi viestintä esimerkiksi videomateriaalia käyttämällä. Voit ladata opinto-oppaan kännykkääsi, niin se toimii netin toiminnasta riippumatta. Opinto-oppaaseen tehdään vuoden mittaan korjauksia ja päivityksiä, joten käy välillä lataamassa uusi versio.
Opinto-oppaan ideana on, että löydät mahdollisimman paljon koulutyössä tarvitsemaasi tietoa yhdestä paikasta. Oppaasta löydät esimerkiksi koulun henkilökunnan yhteystiedot, tapahtumakalenterin, lukujärjestyksen laadintaan ja ainevalintoihin liittyviä periaatteita, opiskeluohjeita, yhteisiä sääntöjä, IB-infoa, yo-infoa, tiedot käytettävästä oppimateriaalista sekä lukuvuoden työ- ja loma-ajat. Otan mielelläni vastaan vinkkejä opinto-oppaan sisällöstä. Jellon valokuvista on kiittäminen kuvataiteen lehtori Anne Mäntystä.
Antoisaa lukuvuotta!
Jarkko Rieppo, rehtori.





