Opiskelu lukiossa
Kustannukset
Opetus ja kouluruokailu ovat lukiolaisille maksuttomia. Sen sijaan oppimateriaalit (oppikirjat ja muut koulutarvikkeet) sekä opiskeluun liittyvät mahdolliset opinto- ja tutustumisretket lukiolainen joutuu kustantamaan itse. Kirjakuluja helpottaa opiskelijakunnan ylläpitämä Lyrppis eli Facebookissa oleva kirjakirppis.
Lukiossa on joustoa
Lukiossa sinun ei välttämättä tarvitse edetä oman luokkasi tahdissa, vaan voit opiskella oman hyväksytyn suunnitelmasi mukaisesti. Voit käyttää lukio-opintoihin 2 – 4 vuotta. Huomion arvoista kuitenkin on, että opinnot on mitoitettu kolmelle vuodelle. Siksi myös kurssitarjotin on laadittu niin, että se sopii parhaiten kolmivuotiseen suunnitelmaan. Jos sinulla on vankat perustelut, joustavuutta ja kärsivällisyyttä perusteelliseen suunnitteluun, voit nopeuttaa tai hidastaa opiskeluasi. Nopeuttamisella ei kannata vaarantaa loppuarvosanojen tasoa. Hidastaminen voi sen sijaan olla väistämätöntä esimerkiksi sairauden tai aikaa vievän harrastuksen vuoksi. Poikkeavaa opiskeluohjelmaa noudattavan tulee yhdessä opinto-ohjaajan kanssa laatia kirjallinen opiskelusuunnitelma, jota opinto-ohjaaja säilyttää.
Lukion perusajatus on opiskelun joustavuus. Muista kiinnittää erityistä huomiota opintojesi suunnitteluun lukuvuosittain, jaksoittain, viikoittain ja jopa päivittäin. Opintojen suunnittelu lukiossa on pitkäjännitteistä ja tavoitteista on pidettävä kiinni. Opintosuunnitelman muuttaminen lyhytnäköisin perustein, kuten tuntien aikaisen tai myöhäisen ajankohdan, maanantaiaamun, perjantai-iltapäivän, oman laiskuuden, opettajan persoonan tms. takia, eivät osoita sitä kypsyyttä, jota aikuistuvalta lukio-opiskelijalta edellytetään.
Päivän kulku
Koulupäivä rakentuu opiskelijan valinnan mukaisista 75 minuutin oppitunneista. Maanantaista torstaihin oppitunteja on tarjolla maksimissaan viisi klo 8.05 – 15.50 ja perjantaina neljä klo 8.05 – 14.10. Päivän piristykseksi maanantaista torstaihin on pitkä puolen tunnin välitunti klo 12.40 – 13.10. Sitä voi hyödyntää lepoon, sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä erilaisiin yhteisiin tapahtumiin, palavereihin ja harjoituksiin. Ensimmäisessä ruokailuvuorossa klo 10.45 ruokailevat abit, toisessa vuorossa klo 11.05 kakkoset ja kolmannessa vuorossa klo 12.15 ykköset. Kahdessa viimeisessä jaksossa ruokailu tapahtuu kahdessa ensimmäisessä vuorossa, koska suurin osa abeista ei enää osallistu säännölliseen koulutyöhön.
Kouluyhteisömme jäsenet voivat halutessaan pitää päivänavauksen klo 9.30. Ilmoita halukkuudestasi rehtorille edellisen viikon torstaihin mennessä, niin rehtori tiedottaa asiasta viikkotiedotteessa. Maanantaisin rehtori kertoo tulevan viikon tapahtumista. Myös opiskelijakunnan tiedotukset ja mm. abien joulukalenteri ovat tärkeä osa lyseolaista päivänavauskulttuuria.
Tarkkana kurssilaskelmissa
Lukiossa kaikkien aineiden oppimäärät on jaettu noin 20 x 75 minuuttia kestäviin kursseihin. Suositeltava vähimmäiskurssimäärä on noin kuusi kurssia jaksossaan, jolloin 1. ja 2. luokilla kertyy molempina 30 ja 3. luokalla 18 kurssia. Näin lukion oppimäärä tulee suoritetuksi kolmessa vuodessa.
Päättötodistuksen saamisen ehtona on, että suoritettuja kursseja on vähintään 75, joista osa on kaikille pakollisia. Suoritettuja valtakunnallisia syventäviä kursseja tulee olla 10. Kurssikattoa lukiossa ei ole määritelty. Jokaisen opiskelijan tulee itse huolehtia siitä, että ainakin vähimmäiskurssimäärä tulee täyteen. Muuten jäävät saamatta niin päättötodistus kuin myös ylioppilastodistus. Kurssien kertyminen on varmennettava päättöluokalla hyvissä ajoin yhdessä ryhmän- ja opinto-ohjaajan kanssa.
Taito- ja taideaineita lukuun ottamatta kurssit opiskellaan yleensä yhden jakson aikana. Joensuun lukioissa noudatetaan 5-jaksojärjestelmää, jolloin lukuvuosi ja lukiokurssit on jaoteltu viiteen noin seitsemän viikon jaksoon. Jakson aikana opiskeltavaa kurssia on 3 x 75 minuuttia viikossa. Jaksojen sijoittumisen näet sekä tämän oppaan takasisäkannesta että alkusivuilta. Kunkin jakson aikana opiskeltavien kurssien minimi on ilman painavia perusteita neljä kurssia. Pakolliset kurssit suoritetaan yleensä numerojärjestyksessä.
Opettaja voi myöntää opiskelijalle luvan suorittaa kurssi tai sen osa myös opetukseen osallistumatta, tenttimällä, jolloin opettaja antaa ohjeet itsenäistä opiskelua varten. Hylätyksi tulleen kurssin kokeen voi yrittää uusia kerran joko jakson jälkeisessä tai myöhemmin pidettävässä uusintakokeessa. Mikäli suoritus hylätään edelleen, on kurssi käytävä uudelleen. Opiskelijalla on oikeus uusia hyväksytty kurssi osallistumalla uudelleen opetukseen tai opetukseen osallistumatta (tenttimällä) ao. opettajan luvalla painavasta syystä.
Hyväksytyn kurssin arvosanaa voi uusintakuulustelussa yrittää nostaa vain kerran. Aine – ja kurssivalinnat koko lukuvuotta varten on tehty keväällä. Valintojen muutoksista on neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa.
Yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa
Lyseolaiset voivat suorittaa opintoja myös muissa nuorisoasteen oppilaitoksissa. Yhteistyössä ovat mukana Joensuun lukiot, Joensuun konservatorio ja Riveria. Aikuislukion kurssit pidetään Lyseon lukion tiloissa ilta-aikaan maanantaista torstaihin. Lisäksi Aikuislukio tarjoaa verkko-opiskelumahdollisuuden lähes kaikkiin lukiokursseihin. Myös Joensuun seudun kansalaisopiston lukiokurssit ovat lyseolaisten ulottuvilla. Osa lukiokursseista toteutetaan yhteistyössä Joensuun yhteiskoulun lukion ja/tai Normaalikoulun lukion kanssa.
Mahdollisuus opiskella yliopisto- tai amk-kursseja jo lukioaikana
Itä-Suomen yliopisto ja Karelia ammattikorkeakoulu tarjoavat lukiolaisille opintoja. Näillä opinnoilla voit tukea yo-kirjoituksiin valmistautumista, opintojasi tai urasuunnitelmiasi. Korkeakouluopinnot hyväksiluetaan lukion oppimäärään. Opinnot ovat sinulle maksuttomia.
Lukiolaisille tarjottavat opinnot ovat aitoa avointa yliopisto tai amk-opetusta lähes kaikilta tieteenaloilta. Opinnot ovat pääosin verkko- ja monimuotoisia opintoja. Ota yhteys opoosi, jos opinnot kiinnostavat. Ilmoittautuminen oman koulun opojen kautta.
Lisätietoja näistä korkeakoulujen tarjoamista mahdollisuuksista saat netistä ja koulun infotilaisuuksista lukuvuoden mittaan.
Itä-Suomen yliopiston tarjonnan Joensuun lukiolaisille löydät osoitteesta: https://www3.uef.fi/fi/web/aducate/lukiolaisille
KARELIA -ammattikorkeakoulun lukiolaisille tarjoamat opinnot ovat nimeltään väyläopintoja, joista saat lisätietoa osoitteessa: https://www.karelia.fi/fi/koulutus/avoin-amk/vaylaopinnot
