Mikä ihmeen päättöviikko?
Jokaisen jakson lopussa on kuuden päivän mittainen päättöviikko (entinen koeviikko), jonka aikana pidetään kokeita tai jos jostakin kurssista ei ole koetta, käytetään kokeelle varattu aika kurssin parissa työskentelyyn. Jos koetta ei ole, voidaan pitää normaalia opetusta tai työpajoja tai tehdä ryhmä- tai projektitöitä tai esimerkiksi vierailla jossakin. Opettaja ilmoittaa kurssin alussa tai sen aikana, mitä ohjelmaa päättöviikolla on sekä missä ja mihin aikaan tuo ohjelma toteutetaan. Päättöviikkojen ajankohdat näet tämän opinto-oppaan lukuvuoden tapahtumakalenterista tai työaika 2020-21 -yhteenvedosta.
Koko kurssin kattavissa kokeissa on sirpaletiedon sijasta mahdollisuus painottaa kurssin keskeisiä asioita sekä laajoja asiakokonaisuuksia. Näin päättöviikko tukee tämänhetkisen lukio-opiskelun yleisiä pyrkimyksiä samoin kuin valmentautumista ylioppilastutkintoon. päättöviikkoa pyritään keventämään sillä, että viikonloppu sijoittuu sen sisään. Ennen varsinaisen päättöviikon alkua pidetään kiertotuntikaavion numeroiden 7 ja 8 kokeet kahtena viimeisenä päättöviikkoa edeltävän tiistai-, keskiviikko- tai torstaiaamuna klo 8.05–10.45. Loppupäivä jatketaan normaalisti lukujärjestyksen mukaan. Kiertotuntikaavion numeroilla 1 – 6 olevien kurssien kokeet tehdään numerojärjestyksessä yksi koe kunakin päättöviikon päivänä. Kullekin kurssille varattu aika on klo 8.05-13. Välillä voi käydä ruokailemassa opettajan kanssa sovittavalla tavalla.
Päättöviikon kokeen enimmäiskesto on yleensä neljä tuntia, mutta esimerkiksi äidinkielen kokeeseen voit joskus saada pidemmänkin ajan. Reaaliaineissa pidetään usein kokeeseen valmistava kertaustunti klo 8.05 – 9 ennen kokeen alkua. Kokeen jälkeen on mahdollista käydä läpi kokeen tehtävien vastausohjeet tai ratkaisut. Kurssikokeesta voit olla poissa ainoastaan hyväksyttävästä syystä. Sairastumisesta tulee ilmoittaa ao. opettajalle tai kansliaan ja muusta esteestä pitää neuvotella opettajan kanssa etukäteen.
Päättöviikko edellyttää jatkuvaa aktiivista opiskelua koulussa ja kotona. Myös asioiden kertailu opiskelujakson aikana on välttämätöntä. Kokeisiin valmentautumista ei kannata jättää edeltävään päivään tai iltaan. Päättöviikon vaatima opiskelutyyli kannattaa aloittaa heti ensimmäisestä jaksosta alkaen.
