Lukuvuoden näkymiä
Arvoisa lyseolainen,
tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta arvokkaassa koulussamme. Lukuvuosi 2021-22 tulee jäämään historiaan lukiota koskevien valtakunnallisten uudistusten lukuvuotena. Tämän lukuvuoden alusta alkaen oppivelvollisuus laajenee koskemaan myös toisen asteen opintoja. Tänä vuonna peruskoulunsa päättänyt nuori, joka aloittaa nyt syksyllä lukio-opintonsa, on oppivelvollinen siihen saakka kunnes täyttää 18 vuotta tai suorittaa toisen asteen tutkinnon. Oppivelvolliselle lukio-opinnot, mukaan lukien oppimateriaalit ja -välineet, ovat ilmaisia. Kyseessä on yksi suomalaisen koulutusjärjestelmän suurista muutoksista, joka on verrattavissa 1970-luvun alun peruskoulu-uudistukseen.
Tänä vuonna ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät opiskelemaan uuden opetussuunnitelman mukaisia opintoja. Uudessa opetussuunnitelmassa sanoitetaan entistä näkyvämpään rooliin laaja-alaisia osaamisalueita: hyvinvointiosaaminen, vuorovaikutusosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Myös yhteistyö eri toimijoiden kanssa korostuu – lukiolaisen mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin jo lukio-opintojen aikana parannetaan ja varmistetaan, että lukiolaisella on mahdollisuus kehittää kansainvälistä osaamistaan sekä työelämä- ja yrittäjyysosaamistaan. Uuden opetussuunnitelman myötä lukio-opintoihin liittyvä terminologia uusiutuu. Jaksoista tulee periodeja, lukiokursseista tulee opintojaksoja, opintojen laajuutta mitataan opintopisteillä. Opintojaksojen laajuudet voivat vaihdella ja yksi opintojakso voi kestää vajaan periodin tai useamman periodin ajan.
Kolmas uudistus koskee ylioppilastutkintoa. Keväällä 2022 ylioppilastutkinnon suorittamisen aloittavilla opiskelijoilla tutkinnon rakenne on erilainen kuin aiemmin. Suurin muutos on, että aiemman neljän pakollisen oppiaineen sijaan jatkossa on kirjoitettava vähintään viisi oppiainetta ja etukäteen tehtävä valinta pakollisista ja ylimääräisistä aineista poistuvat. Yo-tutkinnon uudistumisesta saat lisätietoa mm. tämän opinto-oppaan ylioppilastutkintoa koskevasta luvusta.
Joensuun lyseo on perustettu 1865, joten 155 toimintavuotta tuli täyteen jo 2020, samoin kuin IB-linjan 20 vuotinen taival Joensuussa. Muutto Tiedepuistolle tapahtui tammikuussa 2021. Nämä ovat juhlan arvoisia saavutuksia. Viime lukuvuonna noudatimme kuitenkin varovaisuutta, suosituksia ja määräyksiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi, ja juhlat päätettiin lykätä tähän syksyyn. Juhlimme koronatilanteen salliessa pääasiassa viikolla 1.-5.11., ja silloin eniten tapahtuu 2.11., johon varsinaiset juhlamme sijoittuvat. Juhlien suunnittelua tehdään syksyn mittaan ja kuulet niistä lisää lähempänä ajankohtaa.
Covid-19 -pandemian leviämisen estämiseen liittyvät varotoimet vaikuttavat myös tänä lukuvuonna vähintäänkin perusvarovaisuuden noudattamisen kannalta. Jos sinulla on koronatartuntaan viittaavia oireita, niin ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja vältä kontaktia muihin ihmisiin – kouluun ei silloin saa tulla. Hihaan tai nenäliinaan yskiminen, käsien huolellinen peseminen ulos tai sisään mennessä, nenän niistämisen, yskimisen jälkeen ja aina ennen ruokailua sekä nenä- ja suusuojaimen käyttäminen ovat tehokkaita tapoja ehkäistä tartuntojen leviämistä. Jokaisella meistä on myös oltava mahdollisuus pitää turvaväliä toiseen, ja sitä mahdollisuutta muiden tulee kunnioittaa. Saatamme myös nopeasti joutua tilanteeseen, jossa opiskellaan ja opetetaan etänä. Tämän vuoksi pidäthän omat valmiutesi, tietotekniset laitteesi ja yhteytesi hyvällä tasolla.
Jello julkaistaan pelkästään sähköisenä. Tällä paitsi säästetään hiukan metsää, niin myös mahdollistetaan monipuolisempi viestintä esimerkiksi videomateriaalia käyttämällä. Voit ladata opinto-oppaan kännykkääsi, niin se toimii netin toiminnasta riippumatta. Opinto-oppaaseen tehdään vuoden mittaan korjauksia ja päivityksiä, joten käy välillä lataamassa uusi versio.
Opinto-oppaan ideana on, että löydät mahdollisimman paljon koulutyössä tarvitsemaasi tietoa yhdestä paikasta. Oppaasta löydät esimerkiksi koulun henkilökunnan yhteystiedot, tapahtumakalenterin, lukujärjestyksen laadintaan ja ainevalintoihin liittyviä periaatteita, opiskeluohjeita, yhteisiä sääntöjä, IB-infoa, yo-infoa, tiedot käytettävästä oppimateriaalista sekä lukuvuoden työ- ja loma-ajat. Otan mielelläni vastaan vinkkejä opinto-oppaan sisällöstä. Jellon valokuvista on kiittäminen kuvataiteen lehtori Anne Mäntystä.
Antoisaa lukuvuotta!
Jarkko Rieppo, rehtori.
